LT
2023.06.29

„Kalnapilio-Tauro grupė“ 3,7 tūkst. kv. m plotą padengė saulės elektrinių moduliais

20230509Kalnapilis1088.JPG

2022 m. pradžioje pasitvirtinusi ilgametę tvarumo strategiją įmonė ėmėsi esminių pokyčių, siekdama tapti maksimaliai neutralia klimatui iki 2025 m. Tarp suplanuotų energijos taupymo priemonių buvo numatyta ir nuosava saulės elektrinė ant gamybos ir sandėliavimo pastatų stogų.

Pastaruosius metus šalies gamintojams itin aktualiu tapęs energijos tausojimas pasireiškia ne vien kaštų taupymu, bet ir siekiu mažinti poveikį aplinkai. Viena didžiausių Lietuvos alaus ir gaiviųjų gėrimų gamintojų „Kalnapilio-Tauro grupė“ muo šių metų pradeda naudotis nuosava saulės elektrine.

„Apie saulės elektrinę pradėjome svarstyti dar prieš kelerius metus, tad tai nėra spontaniškas, šių dienų aktualijų paremtas sprendimas. Poreikis jai kilo tiek dėl energetinio ūkio efektyvinimo, kuriam visada skyrėme daug dėmesio, tiek dėl išsikeltų tvarumo tikslų mažinti anglies dvideginio (CO2) pėdsaką ir iki 2025 m. pasiekti nulines emisijas“, – komentuoja „Kalnapilio-Tauro grupės“ generalinis direktorius Marijus Valdas Kirstukas.

Iki šiol įmonė jau naudojo 100 proc. atsinaujinančių išteklių elektros energiją, kurią pirko iš partnerių. Taip pat diegė įvairias energijos taupymo priemones gamyboje. Vien per 2022 m. nekeičiant gamybos apimčių pavyko sumažinti elektros energijos suvartojimą 11 proc.

Žingsnis didesnio tvarumo link

20230509Kalnapilis1131.JPG

Beveik 500 kilovatų (kW) galios naujos kartos saulės elektrinė sumontuota ant penkių „Kalnapilio-Tauro grupės“ gamyklos ir sandėliavimo pastatų stogų. Iš viso prireikė 1234 modulių, kurie užima apie 3,7 tūkst. kv. m plotą.

„Tai yra dar vienas svarbus žengtas žingsnis tvarumo link. Saulės elektrinės pagalba sumažinsime gamybos CO2 emisijas apie 8,84 tonomis per metus, tad kuo labiau plėsime žalios elektros energijos gamybos pajėgumus, tuo didesnius rezultatus pasieksime tvarumo srityje“, – teigia M. V. Kirstukas.

Pasak jo, „Kalnapilio-Tauro grupė“ atsakingai vertina energijos sąnaudas ir nuolat atlieka Energetinio vertinimo auditus, kurių metu nustatomos gerinimo galimybės bei prioritetai.

„Būdami stambūs gamintojai suprantame, kad kiekvienas naudojamų resursų sumažinimas bent vienu procentu yra reikšmingas ir skaitine reikšme gali siekti tūkstančius vienetų – nesvarbu, apie ką kalbėtume – elektros energiją, vandenį ar dujas. Tad mažindami gamybos poveikį aplinkai, iš esmės prisidedame prie tvaresnės aplinkos kūrimo bei jos išsaugojimo ateities kartoms“, – sako M. V. Kirstukas.

Pasak įmonės vadovo, tvarumo strategijos įgyvendinimo laikotarpiu, iki 2025-ųjų, grupės investicijos vien į žaliąją energetiką gali sudaryti apie 5 mln. eurų.

20230509Kalnapilis1134.JPG

20230509Kalnapilis1106.JPG